TAKİBE AL FAVORİLERE EKLE
265 GÖRÜNTÜLEME
  • YETKİLİ KİŞİ: Zile Belediyesi
  • ADRES: Dutlupınar Mah. Amasya Cad. No:1 ZİLE/TOKAT
  • TELEFON: 0 (356) 317 5080
  • SOSYAL MEDYA:
AÇILIŞ - KAPANIŞ 09:00 - 17:00

FİRMA HAKKINDA

Tokat ilinin 70 km batısında yer alan Zile ilçesinin doğusunda Turhal ilçesi, güneyinde Artova ilçesi ve Yozgat iline bağlı Kadışehri ilçesi, batısında Yozgat ilinin Çekerek ilçesi ve Amasya’nın Göynücek ilçesi, kuzeyinde ise Amasya ili bulunmaktadır.

Tokat ilinin en büyük ilçelerinden olan Zile ilçesi coğrafi konumu itibariyle 40 derece 19 dakika kuzey enlemi, 35 derece 45 dakika doğu boylamı arasında yer almaktadır.

Yüzölçümü 1512 km2 olan ilçenin denizden yüksekliği 710 metredir. Güneyden doğu batı istikametinde uzanan ve en yüksek tepesi 1892 metre olan Deveci Dağları, kuzeyden yine doğu batı istikametinde uzanan yüksek tepelerle çevrili olan Zile bir ovanın orta yerinde yükselen höyüğün çevresinde kurulmuştur.

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir.

2019 sayımında merkez nüfusu 54.368 olan, 116 adet köyüyle birlikte 110.000′ i aşan Zile’nin başlıca geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve ticarettir.

1989′ da Zile Meslek Yüksekokulu ve 1997′ de 4 yıllık Zile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kurulmasıyla yurdumuzun çeşitli yörelerinden yükseköğrenim için gelen 1.000 civarındaki genç nüfus şehre sosyal ve ekonomik açıdan ayrı bir canlılık getirmektedir.

Zile Meslek Yüksekokulu’nun bulunduğu kampüs alanı içerisine, Zile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’na ait Uygulama Oteli bulunmaktadır.

Zile’nin üzüm bağları, meyve bahçeleri, özellikle pekmezi, leblebisi ve kirazı meşhurdur.

Zile bağ ve bahçelerinde yetişen mahsul ve kuru bakliyat ile tahıl ürünlerinden yapılan yerel yiyecek ve içeceklerin sayısı oldukça fazladır. Beyaz pekmez, duru pekmez, salça, sucuk, pestil, bat, sarma, yaprak salamurası, çeşitli komposto ve konserveler, leblebi ve kuru yemiş çeşitleri Zile’nin yemek kültürünün önemli birer parçasıdır.

Her yıl yapılan ve geleneksel hale gelen “Kiraz Festivali“, “Asırlık Zile Panayırı“, “Güreş Müsabakaları“, “Büyük Baş Hayvan Yetiştirme Yarışmaları” önemli sosyal ve kültürel faaliyetlerdendir.

Zile’de pekmez imalatı, salça, un, naylon çuval, endüstriyel makine, ziraat aletleri, mobilya, ısıcam, mermer işlemeciliği, lâstik ayakkabı, tuğla ve toprak sanayii üzerine sanayi kuruluşları ve fabrikalar bulunmaktadır. İlçede orta öğretim düzeyindeki eğitim hizmetleri de nicelik ve nitelik bakımından oldukça yüksek düzeydedir. Orta öğretim düzeyinde Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, bünyesinde süper Lise bulunan Zile Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise, Anadolu Kız Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır.

Zile Orta Karadeniz Bölgesi’nin güneyinde bulunması ve İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyine komşu olması nedeniyle her iki bölgenin de iklim özelliklerini taşır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar özellikle kar yağışlı ve soğuk geçer. Yağmurlar ise daha ziyade ilkbahar sonlarına kaymış olmakla birlikte sonbaharın ilk aylarında da görülür. Bu nedenle Zile’de genel olarak Karadeniz – İç Anadolu arası iklim tipi egemendir.

FİRMA HAKKINDA YORUM YAP

FİRMA HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
Whatsapp Destek